Na začátku školního roku jsme se rozhodli, že první hodiny přípravy pokrmů věnujeme vybrané zelenině. Pro první projektové vaření jsme si zvolili dýni. Zelenina je to velice krásná svým vzhledem a jak jsme už v minulých letech zjistili je i v kuchyni výbornou surovinou, a ještě si z ní můžeme vyrobit hezkou dekoraci na keltský lidový svátek Halloween.
Na vaření a pečení jsme si sestavili jsme následující jídelníček:
Dýňová polévka
Dýňové pyré s karbanátkem
Dýňová bábovka
Zpracovat takovou pěkně urostlou dýni není úplně jednoduchý úkol, ale my jsme ho během čtyř vyučovacích hodin zvládli a mohli jsme se těšit na povedený oběd. Na slavnostní stolování jsme použili jako dekorace malé dýničky z krepového papíru vyrobené v hodinách ručních prací.
Dýně se během tohoto školního týdne stala zase o něco pro nás známější a oblíbenější zeleninou. Navíc si myslíme, že je možné, že jsme vařili a pekli z dýně, kterou jsme si v naší třídě při pěstitelství zaseli a pak vysadili na školním pozemku.
Mgr. Jitka Lacinová, Mgr. Radmila Sunkovská