ZŠ JesenicePlzeňská 63, 270 33 Jesenice

Jaro v ZŠ I.

JARO – březen, duben, květen

Zimo, zimo, už jdi pryč, jaro už si chystá klíč.

Otevírá jarní bránu, jmenuje se petrklíč.

 

Touto básničkou jsme si do třídy přivolali jaro, na které jsme se všichni už moc těšili. V hodinách výtvarné výchovy, pracovního vyučování jsme kreslili a vyráběli jarní květinky, v hodinách českého jazyka, řečové výchovy jsme se učili různé říkanky, v prvouce a přírodovědě povídali o jaru.

Od března do května jsme kromě učení a plnění povinností zažili mnoho akcí, které se nám všem líbily.

Které to byly?

Přednáška paní MuDr. Luhanové na téma „Ústní hygiena a péče o chrup“– paní doktorka nám názorně i na obrázcích ukázala, jak pečovat o své zoubky, co naším zoubkům prospívá a naopak, co jim škodí.

U příležitosti Velikonoc jsme navštívili místní muzeum, kde byla velmi pěkná výstava práce žáků ze ZŠ a MŠ Jesenice.

Samozřejmě i my jsme vyráběli různé výrobky s velikonoční tématikou.

V měsíci březnu nás čekalo ještě jedno překvapení, do naší třídy nastoupil nový žák Fanda a už je nás ve třídě jedenáct.

 

V dubnu se konal „Den pro zdraví“, který pro nás nachystala SŠ. Byly připraveny jednotlivá stanoviště, na kterých si žáci připomněli, jak se stravovat zdravě, určovali zdravé a nezdravé potraviny, skládali potravinovou pyramidu, nafukovali balónky a povídali si, jak nejlépe o své zdraví pečovat. Zajímavým stanovištěm nejen pro žáky byla chůze v brýlích, které simulují jízdu pod vlivem návykových látek. Nechyběla ani ochutnávka zdravých ovocných a zeleninových salátů, na kterých si všichni pochutnali a někteří si dokonce i přidali. Největší úspěch měl salát mrkvový, ovocný a těstovinový, ale ostatní byly také velmi dobré. Účastníci si také mohli zakoupit zdravé dortíky, které připravili žáci cukrářské výroby.

24. dubna byl zahájen celoškolní projekt „Týden Země a vody“. V rámci tohoto projektu jsme plnili různé úkoly. Uklízeli jsme Jesenici, pozorovali přírodu, povídali si o naší planetě, a hlavně o tom, jak se máme správně chovat k přírodě i k lidem. Také jsme si kolektivně vyrobili plakát na téma „Druhy vod na Zemi“. Aktivity a činnosti se nám líbily a děkujeme paní učitelce M. Uhrové, která celý projekt pro nás připravila. Jako odměna za splnění úkolů nás čekala dobrota v podobě „nanuka“.

A ani jsme se nenadáli a je tu květen.

 

V tomto měsíci oslavily svátek naše maminky a my jsme pro ně vyrobili krásné srdíčko a napsali hezké blahopřání. Někteří z nás se zúčastnili benefičního golfového turnaje v Podbořánkách, který se konal v sobotu 18. května.

V květnu se také konal již 19. ročník soutěžní přehlídky „Notička“. V den konání se všichni žáci školy přesunuli do KD v Jesenici, kde zhlédli hudební a taneční vystoupení žáků nejen naší školy, ale i škol z blízkého i vzdáleného okolí. Jednotlivá vystoupení se nám líbila a odnesli jsme si pěkný kulturní zážitek.

13. května byl zahájen další celoškolní projekt „Týden s řemesly“, který si pro nás připravila paní učitelka O. Hanauerová a L. Korčáková.

Hlavním cílem bylo přiblížit žákům různá řemesla dříve a dnes, přiblížit zvyky a tradice v různých obdobích roku.

Aktivity, které jsme plnili byly různorodé a prolínaly se všemi předměty: třídění obrázků řemesel, čtení a poslech pohádky od Boženy Šimkové, zpěv písní o řemeslech (Kovaříček, Já do lesa nepojedu, Šel zahradník, Jede poštovský panáček, Dráteníček), nácvik básničky a říkanky, výroba postavy řemeslníka, pohybové hry.

Navštívili jsme také odborné výcviky na SŠ: v pondělí 20. května obory zahradník. Zde nás mistři odborného výcviku seznámili s pěstováním zeleniny, ovoce, květin.  Také jsme přiložili ruku kdílu – pleli jsme záhon za skleníkem.

Poté jsme se přesunuli k dílnám, kde sídlí zemědělci a tady se nejvíce líbilo chlapcům. Třídili jsme šroubky, pod odborným dohledem si všichni zkusili práci s vrtačkou, a hlavně jme mohli nasednout do traktoru, do nakladače a vyzkoušet si jak se tyto stroje ovládají.

V pátek 24. května nás čekala exkurze v cukrárenské výrobně, kde jsme opět nezaháleli a pod vedením paní mistrové si upekli linecké koláčky.

Váleli, vykrajovali linecké těsto, pak jej upekli, namazali výbornou marmeládou a snědli.

Celý projekt byl zakončen ve školní družině v pondělí 27. května závěrečnou písničkou Dráteníček, kterou se naučili žáci všech tříd, sladkou odměnou a malým dárečkem.

Ve středu 29. května jsme zúčastnili exkurze na ČOV v Jesenici. Zde jsme se dozvěděli velmi zajímavé informace: ČOV Jesenice zajišťuje čištění komunálních odpadních vod produkovaných v obci Jesenice a okolí. Je to zařízení, ve kterém dochází k čištění odpadních vod a toto čištění má různé fáze. Také jsme byli informováni o správném zacházení s odpady a poučeni o tom, co smíme a nesmíme házet a vylévat do odpadů a také o tom, jaké jsou důsledky nedodržení odpadového řádu.

Měsíc květen zakončíme oslavou Dne dětí v areálu střední školy, kde bude připraveno vystoupení, plnění úkolů na stanovištích, opékání buřtů a jiná překvapení.

Mgr. Olga Hanauerová, tř. uč.

fotografie zde:www.rajce.idnes.cz/zmap/album/jaro