ZŠ JesenicePlzeňská 63, 270 33 Jesenice

Školní výlet ZOO a minigolf Plasy 24. 9. 2024

Ještě jsme si ani nestačili povyprávět všechny zážitky z předchozích adaptačních dní
a už jsme se začínali těšit na odměnu ve formě celoškolního výletu do nedalekého města Plasy, a to do místní ZOO a minigolfu. V předchozích dnech bylo krásné počasí, a tak jsme se těšili o to víc. Bohužel v ranních hodinách nám moc nepřálo, a stalo se, že jsme vyrazili na cestu někteří vlakem a ostatní autobusem za deště. Po příjezdu na nás již čekali zaměstnanci ZOO a nabídli nám schovat se před deštěm do jedné z částí restaurace, a to do Korunovačního sálu. Využili jsme času na svačinu a žáci měli možnost prohlédnout si tento sál, kde byla rytířská brnění, různé zbraně, erby a vlajky a poté jsme se vydali za dobrodružstvím. Každá třída si samostatně procházela areál ZOO a někteří žáci si zahráli minigolf, kde každé stanoviště bylo zařízeno tematicky. Setkali jsme se například s Japonskem, Řeckem, Egyptem s hrobkou Tutanchamona, Rumunskem, kde byla i hladomorna, na jejíchž stěnách visely strašidelné měnící se obrazy a opodál byl
i hrob hraběte Drákuly.  Také tu byla část s dinosaury, kde jsme viděli nejen kostru tohoto vyhynulého tvora, ale sopku a hnízdo s vejci a mládětem tyranosaura. Ke konci byla oblast Mexiko a opodál teepee s indiánem. V těsné blízkosti se na nás vesele dívaly roztomilé surikaty. Poslední část minigolfu zahrnovala Afriku, kde byly opice, papoušci a mývalové, u kterých jsme měli to štěstí, a zahlédli jejich krmení. A právě zvířat bylo v celé ZOO mnoho. Každého jistě zaujalo jiné. Mezi prvními jsme viděli želvy, malpu hnědou, lemury, kočkodany, několik druhů sovy, levharta skvrnitého, pekari páskovaného, lišku, dikobrazy, kapybaru vodní, morčata, servala stepního, maru stepní, zmíněné surikaty a mývaly, a hlavně tygra indického, lva jihoafrického a bílého, levharta, ocelota, rysa.  Z ptactva to byl pelikán, tetřev, bažant zlatý,  rosela pestrá, papoušek nádherný, červenokřídlý i královský, korela chocholatá, zoborožec šedolící, ledňák obrovský, volavčík člunozubý, jeřáb královský. Během prohlídky se počasí umoudřilo, a nakonec se na nás začalo usmívat sluníčko a my si tak mohli prohlídku užívat o to více a radostněji. Na konci byla možnost vyfotit se u automatu a nechat si fotky vytisknout a také ve stánku pokladny zakoupit si nějaký pěkný suvenýr, čehož spousta žáků využila. Poté jsme se přemístili do nedalekého Knížecího pivovaru, kde na nás čekal chutný oběd v podobě kuřecího řízku s bramborem. Najezení a spokojení jsme se poté vydali zpět do školy a bylo slyšet jak štěbetání a vyprávění zážitků, tak vidět, jak některé celodenní pobyt venku na čerstvém vzduchu zmohl natolik, že během jízdy usnuli.

I když z počátku nevypadal den moc nadějně a měli jsme strach, že nám déšť pokazí výlet, opak byl pravdou, a i přes ranní nepříjemnou spršku se vyjasnilo a to nejen na obloze, ale i na tvářích všech a výlet jsme si užili, jak nejvíce to šlo. A kdo ví, třeba se brzo zase naskytne příležitost a my se setkáme u dalšího pěkného dne.

Bc. Ludmila Korčáková

 

Návštěva zoo Plasy

Zoo Plasy